Een belangrijke transformatie doorvoeren staat gelijk aan changemanagement. Elk ding dat anders aangepakt wordt, zorgt immers voor wrijving. Nieuwe regels vereisen andere afspraken. Nieuwe tools vragen andere competenties. Verandering vraagt aandacht op elk niveau.

Een goed begeleid veranderingstraject maakt het verschil tussen een geslaagd project en een project dat enkel op papier interessant was. Appelblauwzeegroen past voor gericht resultaat enkele belangrijke principes toe:

Change by design

Changemanagement pas opstarten als de oplossingen al uitgetekend en aangekondigd zijn? Een gemiste kans. Een geslaagd veranderingsproces begint bij een gepaste visie en vertaalt die coherent naar de praktijk. Van bij het begin nadenken over de verandering die een project meebrengt, maakt het makkelijker om het gaandeweg aan de betrokkenen te verkopen.

aanpak op maat

Appelblauwzeegroen levert maatwerk. Voor de organisatie in haar geheel, maar ook voor elk team en elk individu. We geven iedereen de mogelijkheid om vanuit een stevig basistraject te kiezen waar meer of minder op ingezet wordt. Resultaat: meer persoonlijke betrokkenheid, zonder overbelasting of veranderingsmoeheid.

partnership met interne medewerkers

Niemand kent een organisatie zo goed als de eigen medewerkers. Daarom houdt Appelblauwzeegroen ervan om samen met hen de verandering op het terrein te realiseren. Dat verhoogt de betrokkenheid en houdt het projectbudget onder controle. In de praktijk werken we meestal met interne ambassadeurs. Zij werken de concepten mee uit en vormen een communicatieschakel naar de collega’s toe. Voor verschillende domeinen kan Appelblauwzeegroen ook een aantal key users opleiden, die op hun beurt hun collega’s coachen of trainen.

leervormenmix

Ieder leert op zijn manier. Om anders en beter te doen, volstaat het niet om de nieuwe verwachtingen te begrijpen. De nieuwe denk- en werkwijze moet ook toegepast worden. Daarom voorziet Appelblauwzeegroen verschillende types activiteiten in een traject: interactieve workshops, teamcoaching waarin iedereen zelf inhoud aanbrengt, klassieke classroomopleidingen, en individuele ondersteuning voor wie het nodig heeft. Dit richt de aandacht op de juiste zaken, nodigt maximaal uit en ondersteunt iedereen om mee in de verandering te stappen.

De changeaanpak wordt in de visie- en conceptfase bepaald. Hoe het gepaste traject eruitziet, hangt af van de grootte van de verandering, de betrokkenheid van de medewerkers en het beschikbare budget voor de transformatie.